Het is één van de eerste SDG doelen om de honger de wereld uit te helpen en volgens sommige believers ( in groene revolutie en andere wonderoplossingen ) zal dit nooit kunnen.

Er zijn enkele grote drempels in dit verhaal. Een van de grote te overwinnen problemen is het afhandelen van de stromen, één van de speerpunten van het nieuwe leerplan aardrijkskunde. Zowel een gebrek aan transport én distributienetwerken is hemeltergend. Dit komt door een ongelijke verdeling van rijkdom en middelen, opgebouwd in het verleden en het gebrek aan economisch gewin in de toekomst dat dit behouden gaat blijven. De klimaatwijziging die de natuurrampen katalyseert gaat de onrust aanwakkeren en leiden tot meer instabiliteit. Deze is dan weer de voedingsbodem voor politieke instabiliteit.

Ik tracht het zo aan de ‘man’, lees leerling te brengen :

Hoe doen we dat? 8 miljard bordjes vullen?? We kunnen het ons zelfs niet voorstellen hoeveel dat dat is: 8 miljard: 8000 keren een miljoen!

stap 1: Waar eerst gekeken?

We gebruiken hiervoor de geroemde Valerie Pieris cirkel.

Bewerkt door Nasa – publiek eigendom ( wikipedia commons )

Een logische volgorde in het kijken naar de bordjes zou dan niet van “Afrika tot Amerika” zijn, maar eerder van Zuidoost Azië over West-Afrika naar Europa en zo naar Amerika. Want het is effectief zo dat meer dan helft van de bevolking te lokaliseren valt in deze cirkel. Leerlingen weten snel dat het basisvoedsel hier rijst is.

stap 2 Wat leggen we; lees zij, op het bordje?

Is rijst hét basisvoedsel voor de gehele wereld? Het is verbazend maar het is slechts graszaad. Een krachtig zaad, dat wel! Het bevat per 100 gr meer voedingsstoffen en voedingswaarde dan andere gewassen en het bewaart vrij makkelijk. Daarnaast kan het de honger beter stillen dan soortgelijke voedingsmiddelen. Daarenboven wordt het over héél de wereld gesmaakt en geteeld. Het zit in chili con carne, bobotie, Thiboudienne, paëlla, risotto en Tah Digh.

Maar telen we niet beter tarwe op z’n Amerikaans als een meer veelzijdige voedseldrager? Iets met dagelijks brood of vlokken. Welk ontbijt is niet immers gestoeld op die verfoeilijke ontbijtgranen?

Kan de hele wereldbevolking aan vlees als bron van eiwitten geraken op de huidige manier van ‘breeding’. Dat is het grootste probleem!! Hoe meer mensen we gelukkig uit de armoede kunnen halen des te beter. Maar eens de levenstandaard stijgt, stijgt ook de goesting voor vlees. En verdraaid, een braai is nu eenmaal des mensens.

Van koe tot kweekvlees zou hier een nieuwe denkketting op gang kunnen brengen!

stap 3: Geeft keuze stress of distress?

De barbecueparadox: Hoe meer keuze je hebt, hoe meer overschot je creëert.

Wat doen we met het egocentrisme in keuzemomenten en ~vrijheid? Is het nodig of wenselijk om net voor sluitingstijd van de bakker nog alle broden te kunnen kiezen?

Wist je dat het aanbieden van ‘verse’ aardbeien in de winter kan.
Wist je dat het zuurstofloos invriezen van fruit het tot 2 jaar lang vers houdt!
#10billioncups

part x : food for thought