Moessons worden natter!?

In dit artikel van MO geeft men aan dat waarnemers jaar na jaar vast stellen dat de moessons op het Indisch Schiereiland natter worden. En recentelijk is dit ook een nog niet bevestigd feit dat in de Sahel meer regen op te tekenen valt.

Vooral de verklaring waarom kan bij aardrijkskundigen weer wat stof tot discussie opleveren!

De toename is mede te verklaren door de veranderende temperaturen op zee en land. De onderzoekers stellen vast dat het hele Indiase subcontinent te kampen heeft met een bijzonder snelle opwarming, terwijl de Indische Oceaan minder snel opwarmt. Volgens onderzoeker Chien Wang is dat het perfecte recept voor meer regen.

Op wikipedia heb ik 2 jaar lang een “oorlog” moeten uitvoeren om de 3de reden, al is het maar in 1 zin, bij de verklaringen te kunnen krijgen. Want zij, de wikipedianen, houden zich aan het liefst aan de 2 eerste verklaringen voor het moessonsysteem:

1: Het mechanisme van de temperatuurverschillen. Land warmt in de zon sneller op dan zee, maar koelt ook sneller af. 
Maar is deze niet wat té eenvoudig? Deze staat wel te lezen in de “uitleg” van Wang..

2: Het verplaatsen van de lagedrukgebieden boven de evenaar. 
Geldt dit ook voor Afrika?

3: Een derde, wetenschappelijk meer correcte uitleg, is het verschuiven van de wolkenband, veroorzaakt door de zenitale zonnestand. [ITCZ]. 
Maar hoe kan deze dan in verband worden gebracht met de waarneming van toenemende regenvolumes? tenzij..

Wat te denken van stelling van deze webstek:

Het sneller opwarmende land katalyseerde het aanzuigeffect van de wolken die ontstaan boven de Indische Oceaan. Deze warmt minder snel op, maar genereert door z’n gestegen temperatuur méér waterdamp.

Over de ITCZ en de wisselwerking met reforestation ben ik natuurlijk nog lang niet uitgepraat en ik hoop ooit met dat groots experiment te kunnen aantonen dat ik toch in de juiste richting keek!

Een gedachte over “Moessons worden natter!?

  1. Beste Wim

    U hebt gelijk dat het woordgebruik “infantiel” pejoratief is.
    Daarom gebruik ik nu de term “eenvoudig”.
    Het is namelijk zo dat deze de verklaring is voor de termen “zeebries” en “landwind”. Hierbij zal het temperatuursverschil tussen land en water luchtverplaatsingen veroorzaken.
    Nu heeft men dit ( zeker in het Vlaams onderwijs ) geëxtrapoleerd tot op de schaal van een continent en dit is lichtelijk verkeerd. Je kan hiermee niet de Mistral’s, fohn, bora’s en andere windfenomenen mee uitleggen.
    De grotere cellen ( evenaar – keerkring – poolcirkels ) met bijhorende doldrums en passaten echter zijn de meer correcte uitleg! Vergeten we niet dat een moesson een HALFjaarlijks windensysteem is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *