Toen Felix Baumgartner z’n sprong in het ijle waagde, stond ik stil niet enkel stil bij de prestatie an sich, maar ook bij hoe frêle deze dunne schil is.
De atmosfeer is een relatief dunne laag van gassen die een planeet bedekt. Deze dampkring houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden), doordat hij de warmte van de zon tot op de grond laat doordringen en verhindert dat de uitgaande warmte in de ruimte ontsnapt. Zonder deze mantel was het immers ongeveer 33 graden kouder dan nu!
In de tweede graad is het vooral de bedoeling de impact en belang van de atmosfeer in te zien. De ITCZ is zo één van die grote bouwstenen om de wisselwerking tussen biosfeer en atmosfeer uit te leggen. Het leidde mij onherroepelijk naar die éne vraag van mijn leerkracht en inspiratie Ory; hij vroeg me een keer tijdens een gezellige winteravond hoog in de bergen of het wel verstandig zou zijn om de woestijn te herbebossen. Deze vraag is onmiskenbaar complex en groots. Enkel en alleen al de feedbackloops ordentelijk trachten uit te leggen is een uitdaging.
fotocredit: Flickr