De zeespiegel stijgt niet!

Enfin, als je de invloed van de mens kon weggommen natuurlijk #clickbait
Dat deze stelling me waarschijnlijk niet in dank afgenomen gaat worden of me wind zal doen vangen.. als het me maar geen windeieren oplevert, hehe.

In mijn oudewittemannen-tijd leerden we de 4 grote lagen in het regenwoud van buiten. Vooral die onderste laag intrigeerde me. Als oud scoutswelpje leerde ik dat mos héél wat water kon vasthouden. Je kon er zelfs voorzichtig, als soort van overleving, van drinken. Eén van die dingen die ik als leraar dan weer graag doe is “connecting some dots”. Een examenvraag popt zo maar op! Want haast iedere foto van een regenwoud levert dikke lagen mos op de boomwortels op, niet?

Image by Penny from Pixabay

Vraag:
Hoeveel water gaat verloren aan het verdwenen sponseffect van gekapt regenwoud ten nadele van eenzelfde veld soja?

Ten tijde dat leerlingen zo blij zijn met ChatGPT, dacht ik… dat kan ik ook!
Maar het had wel wat voeten in de aarde, dat zal ik ze wel verzekeren.

Een stukje van de puzzel kreeg ik van GoogleBard, een ander deel van ChatGPT. De pdf onderaan is deze van ChaGPT, met mijn erbarmelijk Engels 😉

Het komt er dus op neer eerst te weten te komen hoeveel liter water een hectare bos of soja kan capteren en daar verschillen de bronnen nogal in. Ik rondde na een rondje vragen af op
1 hectare oerwoud ‘pakt’ tussen de 100 en 1000 m³ water op terwijl
1 hectare sojaveld laat zo’n 20 tot 30 m³ liter water ‘plakken’.
Als ik dan vroeg naar de landbouwcijfers, want combineren doet ChatGPT niet en hieruit dan een worst en best case scenario liet uitrekenen, kwamen we tot het besef dat…

De 38 miljoen hectare sojavelden van Brazilië alleen al veroorzaakten een zeespiegelstijging van 10 cm!

Antropoceen of niet. Smeltende gletsers of niet. Ik heb het nog niet over Indonesië, Westelijk Afrika, het opgepompte water dat de aarde zou doen kantelen, de leeggelopen meren wereldwijd. Kortom… dat #vlinderwoud; het is maar een druppel, maar hefbomen; onderschat ze niet aub!

Bannerfoto is puur illustratief!
Image by Mauro Segura from Pixabay

nb: Ook merk ik dat m’n Engels mag bijgespijkerd worden, maar ook dat ik een spreker ben, geen schrijven. Het leestekengebruik laat, in deze post, heel wat te wensen over ( ik ben me ervan bewust )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *