Is 1 beeld 1000 woorden?

Makkelijk zat.

Op weg naar de wielerpiste noopte m’n geografiehart me even rechtsomkeer te maken. Ik zag namelijk het beeld van 4 landschappen in 1 (ogen)blik. Een kennersoog merkt hier onmiddellijk 3 ruimtegebruikers op, maar een haviksoog maakt er 4 van.

Met een laptop en wat gerichte vragen kan je de leerlingen alvast wat richting geven in het nieuwe leerplan.

Ingekuild voedsel voor de melkkoeien

Het eerste landschap is dat van het gebruik van ruimte voor en door de landbouw. Als je dan weet dat ik op deze geolocatie stond, kan je met maps.google.com snel te weten komen dat deze boerderij er een populaire bijverdienste op na houdt. Maar net omdat de Google Streetview Car er niet langs kon rijden, is het even wat zoeken. De ondertitel van de foto geeft alvast een hint.
Laat de leerlingen uitzoomen en inschatten hoe groot dit landbouwbedrijf is.

Zachte recreatie ( voor de meer gegoeden )

Op de overzichtsfoto, iets meer naar rechts toe, zie je een clubhuis. Laat je leerlingen op maps.google.com snel ontdekken om welk soort recreatie het hier gaat. Dadelijk kan ook al inschatten hoeveel ruimte er voor deze ene plek voor deze hobby // sport wordt ingenomen. Het gaat hier om een bescheiden club, 2 km meer naar het westen heb je een iets groter complex.

het UZA, een begrip in de buurt

Nog steeds vanop m’n zelfde plek merk je ook de zorgsector op met één van grootste medische complexen in de zuidrand van Antwerpen. Het zijn ogenschijnlijk ‘slechts’ enkele witte blokjes die boven het groen uit komen piepen. Het luchtbeeld geeft onmiddellijk aan dat het wel wat groter is dan je kan vermoeden.
Er onmiddellijk op aansluitend zie je nevenactiviteiten en de universitaire campus, deels afhankelijk van het ziekenhuis en vice versa.

Een gewone oefening zou al kunnen zijn om eens op een doorslagje alle PARKEERGELEGENHEDEN te arceren: Troosteloze grijze vlakken die enkel dienen om je wagen propertjes te stockeren.

Het vierde landschap is er wat “bijgesleurd” maar de witte waterdamppluim op de achtergrond laat de aanwezigheid van Doel gevoelen. Veraf, maar toch zo dichtbij.

Je kan er nog zonder problemen het tuincentrum, de sportvelden en het woongebied, aan de andere zijde van de snelweg bijnemen om te zien welke indrukken de mens op z’n geosfeer nalaat.

Het was maar een bedenking die door m’n hoofd suisde, op weg naar de wielerpiste….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *